Svårt att acceptera

Fortfarande har jag lite svårt att förstå att FRA-lagen blev verklighet – eller snarare är det så att jag inte vill tro att det är sant. Det är underligt, overkligt och otäckt. Rätt att avlyssna människor som inte är misstänkta för brott i ett land som påstås vara öppet, fritt och demokratiskt. Detta är svårt att smälta. Läser Hanne Kjöllers utmärkta ledare i DN, hon skriver:

Vi är många som skakar på huvudet och som fortfarande i något slags chocktillstånd frågar oss hur det här kunde hända. Hur gick det till när en borgerlig majoritet i fredstid fattar ett beslut att börja massavslyssna vanliga människor som inte är misstänkta för något brott? Hur gick det till när en riksdagsmajoritet klubbade igenom ett beslut som strider mot åtminstone en av våra grundlagar (Regeringsformen, kap 6, § 2)? Hur gick det till när flera av de unga liberaler som sitter på personliga mandat från många av oss bara vek ned sig?

Införandet och hanteringen av signalspaningslagen kan nog få konsekvenser för borgerligheten i nästa val, även om jag inte är säker på att regeringsalternativen är så mycket bättre. De som kommer till makten då har förhoppningsvis förstånd nog att riva upp lagen. Men detta är en klen tröst just nu och vad som händer 2010 går endast att spekulera om.

KategorierOkategoriseradeTaggar